Pretraživanje

 

Ovl. računovođe

Zagreb – XXVII. generacija

Rezultati zadnjeg ispita
III. ispitni rok – 9. 9. 2017.

 

Ovl. rač. forenzičari

Zagreb – III. generacija

Rezultati zadnjeg ispita
IV. ispitni rok – 17. 10. 2015.

 

Publikacije

Journal of Accounting and Management

Zbornici radova - RIM

 

RRiF grupa

 

Benedikt Kotruljević

Zauvijek nas je napustio akademik Vladimir Stipetić

U devedesetoj godini života umro je Vladimir Stipetić, istaknuti hrvatski ekonomist, bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu i dugogodišnji član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Od samog osnutka Udruge Hrvatski računovođa akademik Stipetić bio je član njezinog Glavnog odbora i jedan od glavnih pokretača znanstvenih istraživanja djela Benedikta Kotrulja koje je Udruga zajedno s HAZU provodila posljednjih dvadesetak godina. Sudjelovanjem na brojnim međunarodnim znanstvenim konferencijama na temu povijesti razvoja ekonomske misli, akademik Stipetić dao je golemi doprinos u pozicioniranju hrvatske baštine u tkanju povijesti europske ekonomske misli. Pritom je uvijek naglašavao kako je upravo dubrovčanin Benedikt Kotrulj prvi opisao dvostavno knjigovodstvo i tako stekao primat u odnosu na talijana Lucu Paciolia. Dokaze je pronalazio u arhivima Dubrovnika, Venecije i Malte.

Osim brojnih pisanih djela koje nam je ostavio, svima nama koji smo ga poznavali i imali čast surađivati s njime, ostat će u sjećanju melodioznost njegovih rečenica neovisno o tome da li pripovijeda o dubrovačkim lazaretima, daje osvrt na odabrano Kotruljevićevo djelo ili iznosi tek aktualne podatke o hrvatskom gospodarstvu. Provesti vrijeme s njim značilo je dotaknuti povijest ali i osjetiti iskru budućnosti – svjetlu i optimističnu, upravo onakvu kakvu ju je i on sam vidio.

Članovi Udruge Hrvatski računovođa odaju veliku zahvalnost akademiku Vladimiru Stipetiću za njegov doprinos u rasvjetljavanju povijesti hrvatske gospodarske misli a posebice u pozicioniranju računovodstva u njezinom okrilju.

Glavni odbor